Agyazás

A vadászfegyverek agyazásának az a feladata – túl azon, hogy összeszerelve rögzíti a kapcsolódó szerkezeti részeket és megszabja a fegyver külső formáját, habitusát –, hogy biztosítsa a megfelelő és kényelmes célzást, illetve a pontos találatot. A sokat emlegetett, és szakmai berkekben örökérvényűnek tartott szólás szerint, melyet egyébként Ludwig Krieghoffnak tulajdonítanak: „Die Läufe schießen – der Schaft trifft!, azaz ”A cső lő, de az agyfa talál!”

Különösen igaz ez az állítás a sörétes puskákra, továbbá minden olyan puska használatánál, amikor azzal mozgó vadra kívánunk lőni. Mivel ezekben az esetekben legtöbbször gyors és csak „kapáslövést” adunk le, a megfelelő találati eredmény eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy az agyazás mérete igazodjon a használója felsőtestének méretéhez. A rosszul méretezett agyazás következménye a sorozatos hibázás és eredménytelenség, ami az apróvad vadászatok terítékét nagyban befolyásolhatja.

Ebből kifolyólag én a vadászfegyverek agyazását kizárólag megrendelésre, az ügyfél igényeinek megfelelően, a testméretéhez igazodva, kézzel készítem. Csak úgy, mint az elit szabóságokban az öltönyöket. Mert ugye ruhát sem készítenek anélkül, hogy ne tudnák a vevő méretét.

Az alapanyag, amiből dolgozom legtöbb esetben gőzölt, de mindenképpen megfe-lelően hosszú ideig (8-10 év) levegőn szárított, különböző fajtájú európai (kerti) dió*, illetve amerikai (fekete) dió*. Továbbá, külön kérésre török/kaukázusi diófából is megoldható. Mindegyik fajtából több minőségi osztályú, összesen közel 300 darabos készlettel rendelkezem. Bármilyen kérést teljesítek, ha az fizikailag megvalósítható.

Az agyfa felületkezelését olaj beeresztéssel kezdem, ezt követi az olajos-viasz pasztás tömítés, végezetül pedig keményolaj felület fényezés történik.

A markolatokon finoman vágott halszálkás recézetet készítek. Ez az alap, de természetesen lehetőség van más egyéb (pl. halpikkely és kosárfonat...) díszítésre is, illetve különböző díszes szegélyfaragások elkészítésére is.